6 cenných tipov, ako si privyrobiť na materskej

Na materskej sa zíde každé euro navyše. Preto mamičky veľakrát hľadajú možnosti, ako si privyrobiť. Príležitosti sú hneď za rohom, treba si len vybrať.

5. máj, 2016
Tím portálu Firmáreň

1. Zapojte fantáziu a svoje ruky

Odmalička ste chceli niečo tvorivé vyrábať, ale nikdy na to nebol čas? Možno sa vám zdá, že materská je ešte menej vhodným obdobím na pletenie svetrov, vyrábanie náušníc alebo  plyšových medvedíkov. Avšak prečo nespojiť príjemné s užitočným. Na Sashe.sk alebo prostredníctvom jednoduchej Facebookovej stránky svoje diela ľahko rozšírite a odprezentujete.

2. Postarajte sa o psíkov

Chodievate rady na prechádzky? Nemusíte iba so svojou ratolesťou, ale aj so psíkom, na ktorého majitelia nemajú toľko času. Pravidelné venčenie sa môže stať aj vaším hobby.

3. Vypĺňajte ankety

Prieskumy môžete robiť v teréne, ale aj z pohodlia domova, teda prostredníctvom internetu. Veľké prieskumné agentúry robia množstvo zaujímavých projektov a každý nový človek do partie anketárov sa im zíde.

4. Doučujte

Nemusíte mať pedagogické vzdelanie, aby ste mohli svoj vedomosti odovzdávať ďalej. Baví vás slovenčina a viete každé jedno pravopisné pravidlo? Tak doučujte žiakov alebo dospelých v činnosti, ktorú ovládate. Viete nádherne štrikovať? Nenechajte si svoju zručnosť pre seba – vytvorte si vlastný kurz napríklad na Naucmesa.sk.

Skvelé je, že vaše kurzy môžu prebiehať online. Nahrajte pár youtube videí a budujte si svoje publikum.

5. Upratujte (nielen zadarmo)

Vo väčších mestách si bez problémov nájdete upratovanie kancelárií na niekoľko hodín týždenne, prípadne cez víkendy. Je to výhodné, pretože od drobca nemusíte odchádzať na dlhú dobu a nejde o náročnú aktivitu, po ktorej by ste domov prišli totálne bez energie.

6. Blogujte

Áno, píšte o tom, čo vás baví. Blogovaním sa dá pekne zarobiť. Počet blogeriek a blogerov neustále rastie, čo znamená, že ide o veľmi obľúbenu formu sebarealizácie. Začať je pritom veľmi jednoduché.

Živnosť popri materskej – áno či nie?

Keď sa pýtate, či popri materskej vôbec môžete mať príjem, aby nebol ohrozený váš príspevok od štátu, tak áno, určite môžete. Na váš rodičovský príspevok štát nesiahne, či sa rozhodnete pre prácu na dohodu, alebo založenie živnosti. Pre úplnosť treba dodať, že to isté platí aj pre založenie sro.

Ak váš príjem nebude pravidelný a zarobíte do 500 eur ročne, nemusíte mať k práci ani živnosť, ani dohodu. V tomto prípade nemusíte platiť žiadne odvody ani daň.

Ak si založíte živnosť, mesačné preddavky na zdravotné poistenie neplatíte. Pri vyšších sumách však treba dať pozor, lebo zdravotné poistenie ako také sa po jeho zúčtovaní platí. Sociálne poistenie prvý rok neplatíte. Sledujte, či váš ročný hrubý príjem nedosiahol 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Za rok 2015 to je 5148 eur. Ak zarobíte viac, budete musieť od júla nasledujúceho roka platiť aj mesačné sociálne odvody. Samozrejme, daňové priznanie si robíte tak či tak.

Firmaren.sk zjednodušuje založenie živnosti. Za jeden poplatok získate toľko živností, koľko chcete. Môžete sa takmer okamžite venovať práci, ktorú ste si vybrali. Nepotrebujete k tomu elektronický podpis ani občiansky preukaz s čipom. Živnosť má navyše výhodu v tom, že ju môžete kedykoľvek jednoducho zrušiť.

Tím portálu Firmáreň.sk