Chcete eseročku až v roku 2017? S vybavovaním začnite radšej hneď

Ak chcete firmu s dátumom registrácie v novom roku (2017), začnite s tým už dnes. Je pri tom úplne jedno, či firmu potrebujete mať v januári alebo až v marci 2017. Koniec roka ale aj začiatok toho nového sa totiž už tradične spája s preťažením registračných úradov.

14. dec, 2016
Tím portálu Firmáreň
Založenie s.r.o.

Založenie S. R. O. v roku 2017 má dve hlavné výhody

Ak vám firmu obchodný register zapíše v roku 2017, získate tieto dve hlavné výhody:

  1. Daňové priznanie podávate prvý krát až v marci 2018.
  2. Daňovú licenciu platíte najskôr v roku 2019. A ak ju štát naozaj v roku 2018 zruší, ako avizuje, nebudete ju platiť vôbec.

Potrebujete získať firmu s dátumom založenia ešte v roku 2016?

Založenie eseročky trvá počas bežných dní v roku zvyčajne 10 až 14 dní. V závere roka sa táto lehota aj zdvojnásobí. Založenie novej sro do konca roka 2016 je teda už málo realistické. Ak však má mať vaša firma rok vzniku 2016, nemusí byť všetko stratené. Môžete si napríklad kúpiť už hotovú sro (tzv. ready-made), ktorá je na tento účel vopred založená, pripravená na okamžité podnikanie a ak potrebujete, s dátumom registrácie ešte v roku 2016.

Ako si založiť firmu s dátumom registrácie v roku 2017

Založenie sro v roku 2017 môžete rozbehnúť už dnes. Listiny o založení spoločnosti – spoločenská zmluva (resp. zakladateľská listina, ak ide jednoosobovú firmu) sa dajú pokojne podpísať kedykoľvek, hoci aj v roku 2016. Dôležité je, že požiadate o dátum registrácie firmy do obchodného registra až od konkrétneho dátumu v roku 2017. Firma totiž oficiálne vznikne a môže podnikať až od jej zápisu v obchodnom registri.

Založenie firmy môžete nechať na odborníkov, alebo sa do toho môžete pustiť aj samostatne. V takom prípade je potom dobré vyvarovať sa niektorých klasických chýb.

Predtým, ako sa pustíte do eseročky. zamyslite sa, čo je pre vás výhodnejšie – živnosť alebo sro?

Nastavte si dátum registrácie firmy

Dátum zápisu eseročky do obchodného registra sa dá zvoliť. Či to bude niektorý deň v januári 2017, 1. február alebo dokonca 15. marec či 1. apríl 2017, všetko je možné. Jediné obmedzenie spočíva v tom, že to musí byť dátum v budúcnosti a treba rátať s určitou časovou rezervou potrebnou pre úrady. Zvyčajne dva týždne.
Založiť S.R.O.

Tím portálu Firmáreň