Čo musím urobiť po založení SRO?

Rady odborníkov, čo urobiť po založení spoločnosti s ručením obmedzeným. Nájdete tu aj náčrt základných povinností podnikateľa a zopár dobrých rád. Aktualizované 3. septembra 2023.

3. sep, 2023
Tím portálu Firmáreň
Čo musím urobiť po založení živnosti

Obsah článku:
1. Bankový účet
2. Webstránka, doména a hosting
3. Účtovníctvo
4. Fakturačný program
5. Pečiatka
6. Registrácia pre DPH
7. Šetrenie peňazí
8. DIČ – Registrácia na daňovom úrade
9. Sociálna a zdravotná poisťovňa
10. Označiť sídlo spoločnosti
11. eKasa
12. Štátna e-schránka

1. OTVORIŤ BANKOVÝ ÚČET

Bankový podnikateľský účet podľa zákona síce nie je povinný, ale fungovanie eseročky bez neho je v dnešnom svete nepredstaviteľné. Najmä ak ho môže mať firma za 0,- eur na celý rok. Väčšina účtovných firiem ho preto odporúča otvoriť

Číslo bankového účtu firmy nemusia oznamovať daniarom, pretože to po novom banky robia automaticky.

2. MÁTE WEBSTRÁNKU?

Bez prezentačnej web stránky sa dnes zaobíde iba málokto. Je pritom jedno, či podnikáte v online svete alebo nie – vaši klienti vás tak či tak budú hľadať na internete.

Vyklikajte si vlastnú webstránku od slovenského Websupportu s 15% zľavou! Vyskúšajte si, aké jednoduché a rýchle je vytvoriť vlastný web. Nemusíte hneď platiť, máte 14 dní na hranie sa s plnou verziou bez nutnosti platby. Pre zľavu 15% použite kód H8E6TLMJ9O.

ZAREGISTRUJTE SI DOMÉNU, KÝM JE VOĽNÁ

Ak si aj stránku neplánujete zriadiť hneď, doménu so svojim názvom si môžete rezervovať vopred – kým vám ju niekto iný nevyfúkne a nebude neskoro. www.najlepsiadomenajetamoja.sk

Biznis sa vám môže rozrásť a vaša web stránka na to musí byť pripravená s dostatočným hostingom. Vtedy si spomeňte, že pre klientov Firmárne sme vo Websupporte vybavili výborný deal: Až 2 mesiace hostingu zadarmo k ročnému hostingu! Stačí zadať zľavový kód: PY8BPFQ2BN.

3. ZODPOVEDNOSŤ ZA ÚČTOVNÍCTVO

Každý podnikateľ je povinný viesť si účtovníctvo a eseročka je povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva. Podnikateľ sa môže rozhodnúť či si bude viesť účtovníctvo sám, alebo tým niekoho poverí (účtovníka alebo účtovníčku). Vyberte si účtovnú firmu najbližšie k vám alebo si ju vyhľadajte podľa vami zvolených kritérií z katalógu účtovníkov na uctovnici.sk. A ak máte otázku, jednoducho sa opýtajte ktoréhokoľvek z nich.

Video: Ako mám viesť účtovníctvo?

Podľa zákona sa však konateľ nemôže zbaviť zodpovednosti za vedenie účtovníctva, zostavenia a predloženia účtovnej závierky a za preukázateľnosť účtovníctva. Preto je dobré neustále sa vzdelávať.

Video: Konateľ alebo účtovník – kto je v s. r. o. zodpovedný za účtovníctvo?

4. ZAOBSTARAŤ SI FAKTURAČNÝ PROGRAM

Po založení SRO chce každý rýchlo vystavovať faktúry a začať zarábať. Pri vystavovaní faktúr môžete použiť akýkoľvek program, či už textový, tabuľkový alebo program určený priamo na vystavovanie faktúr online či offline. Najradšej odporúčame tie fakturačné programy, ktoré sami používame. Sú overené a ponúkajú možnosť bezplatného vyskúšania. Pre klientov Firmárne sme so Superfaktúrou dohodli až 90 dní bezplatného využívania programu! Prečítajte si aj náš článok o tom, ako správne vystavovať faktúry.

5. VYROBIŤ PEČIATKU SPOLOČNOSTI

Zákon neprikazuje podnikateľom používať v obchodnom a úradnom styku pečiatku. Používanie pečiatky je však u nás veľmi rozšírené a niektoré úrady ju napriek tomu zvyknú vyžadovať. Pečiatka je prospešná pri označovaní firmy a uvádzaní firemných údajov na listinách. Vybavili sme pre vás vo FaxCOPY výborné zľavy na
zhotovenie pečiatky – až 20 % (použite zľavový kód FIRMAPECIATKY) a
výrobu vizitiek – až 15 % (použite zľavový kód FIRMAREN)

6. REGISTROVAŤ SRO pre DPH

Aj túto tému nájdete prehľadne spracovanú v animovaných videách o daňových zákonoch – aj so zľavou pre klientov Firmárne.

Od povinnej registrácie pre daň z príjmu je potrebné odlišovať registráciu pre daň z pridanej hodnoty (DPH). Nový subjekt sa nemusí povinne registrovať pre DPH.

Povinná registrácia pre DPH

Podnikateľ je povinný podať žiadosť o registráciu pre DPH vtedy, ak dosiahol za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat 49 790 €.

Dobrovoľná registrácia pre DPH

Zdaniteľná osoba (napríklad eseročka) môže podať žiadosť o registráciu kedykoľvek aj vtedy, ak nedosiahla stanovenú výšku obratu. Ide o dobrovoľnú registráciu a osobitný proces na daňovom úrade.

A čo znamená skratka IČ DPH? Pozrite si toto video:

Video: Čo je to IČ DPH

Akú daň z príjmu platí eseročka? A kedy? Pozrite si toto video:

Video: Akú daň z príjmu platí SRO

7. ŠETRIŤ PRI NAKUPOVANÍ

Na začiatku podnikania treba šetriť každé euro. Hľadajte, kde môžete nakúpiť čo najlacnejšie, ale pritom so zárukou a s riadnym dokladom do účtovníctva. Napríklad zánovný počítač, kancelársky nábytok, stoličky alebo náradie pre dielňu či záhradu. Podnikatelia potrebujú skôr veci, ktoré slúžia, než veci, ktoré sú úplne nové. Ak si však potrpíte na novosť, pohrajte sa s ponukou akciového tovaru.

8. DIČ – REGISTROVAŤ SPOLOČNOSŤ NA DAŇOVOM ÚRADE

Ak ste si zakladali eseročku prostredníctvom portálu firmaren.sk alebo cez jednotné kontaktné miesto (JKM), žiadosť o registráciu pre daň z príjmu už daňovému úradu predkladať nemusíte. Štát to urobí automaticky za vás. Firma získa daňové identifikačné číslo automaticky, do 30 dní od zápisu v obchodnom registri – niekedy aj skôr. Pozrite si návod, ako zistiť svoje DIČ.

Tip: Zistite, čo je to DIČ a zorientujte sa aj v ďalších skratkách, ako napr. IČO, SK NACE a podobne.

Ešte stále čakáte na svoje DIČ ale potrebujete vystavovať faktúry? Pokojne môžete začať. Vysvetlenie nájdete v tomto videu:

Video: Môžem fakturovať aj bez DIČa?

9. ODVODY DO SOCIÁLNEJ A ZDRAVOTNEJ POISŤOVNE

Podpíšte si zmluvu o výkone funkcie konateľa, dajte si určitú mesačnú odmenu, ohláste to na svojej zdravotnej poisťovni, sociálnej poisťovni a daňovému úradu a dane a odvody plaťte iba z tejto sumy. Takto môžete platiť odvody ešte menšie, ako minimálne.

Video: Odvody spoločníka a konateľa

Prečítajte si viac o tom, ako ušetriť na odvodoch v zaujímavom článku na našom blogu.

10. OZNAČIŤ SÍDLO SPOLOČNOSTI

Sídlo spoločnosti musí byť označené obchodným menom (stačí na schránke). Prevádzkareň môže, ale nemusí byť na tej istej adrese ako sídlo spoločnosti. Už na druhý deň po založení firmy vám môžu začať prichádzať zásielky, preto túto povinnosť radšej neodkladajte.

11. eKASA

Zjednodušte si život a hľadajte zariadenie, ktoré spojí pokladnicu, platobný terminál a tlačiareň do jedného. Napríklad Storious All-in-One s bonusom navyše.

Čo je eKasa, kto ju musí mať a ako si ju zriadiť? Všetko dôležité o registračných pokladniciach nájdete na našom blogu alebo v tomto vysvetľujúce video:

12. POZOR NA SPRÁVY V ŠTÁTNEJ SCHRÁNKE

Štátnu elektronickú schránku na webe slovensko.sk každá nová eseročka automaticky zriadenú a aj aktivovanú. Aby vám nič dôležité neuniklo, konateľ spoločnosti by sa mal do nej pravidelne prihlasovať. Štát bude vašej firme doručovať listiny už iba elektronicky.

Od januára 2023 niektoré občianske preukazy strácajú platnosť. Prečítajte si, či sa to netýka aj vás.

Video: Ako je to s novými občianskymi preukazmi

A robte zmeny v s.r.o. cez Firmáreň

Počas fungovania s. r. o. môžu vzniknúť situácie, kedy budete potrebovať vašu firmu upraviť alebo zmeniť. Všetko môžete urobiť online cez Firmáreň.

Napríklad si budete potrebovať rozšíriť podnikanie a pridať nový predmet podnikania. Alebo si zmeníte trvalé bydlisko či priezvisko. S tým môže súvisieť aj zmena sídla spoločnosti v obchodnom registri. No a medzi úplne bežné situácie patrí aj skončenie podnikania a likvidácia s.r.o.

Súvisiace články

Ako správne vystaviť faktúru - to najdôležitejšie o faktúrach

Vedeli ste, že povinnosť vystaviť faktúru má iba platiteľ DPH? Každý podnikateľ však musí viesť predpísanú účtovnú evidenciu. U platiteľov DPH je faktúra povinná a u neplatiteľov DPH síce povinná nie je, ale aj im výborne poslúži ako účtovný doklad, ktorý už povinný je. Pozrite sa, ako správne vystavovať faktúry.

12. mar, 2018
Ako správne vystaviť faktúru

Vedeli ste, že povinnosť vystaviť faktúru má iba platiteľ DPH? Každý podnikateľ však musí viesť predpísanú účtovnú evidenciu. U platiteľov DPH je faktúra povinná a u neplatiteľov DPH síce povinná nie je, ale aj im výborne poslúži ako účtovný doklad, ktorý už povinný je. Pozrite sa, ako správne vystavovať faktúry.

12. mar, 2018

Založenie SRO v roku 2024. Pozrite si 8 najčastejších otázok

Musím vkladať základné imanie eseročky do banky? Potrebujem nový občiansky preukaz s čipom? Môžem si založiť SRO ak mám dlhy? A oplatí sa mi viac živnosť alebo SRO?
Denne do Firmárne dostávame desiatky otázok týkajúcich sa založenia eseročky. Vybrali sme pre vás tie najčastejšie a pridali naše odpovede. Aktualizované 4. marca 2024.

19. jan, 2024
Založenie sro v roku 2018

Musím vkladať základné imanie eseročky do banky? Potrebujem nový občiansky preukaz s čipom? Môžem si založiť SRO ak mám dlhy? A oplatí sa mi viac živnosť alebo SRO?
Denne do Firmárne dostávame desiatky otázok týkajúcich sa založenia eseročky. Vybrali sme pre vás tie najčastejšie a pridali naše odpovede. Aktualizované 4. marca 2024.

19. jan, 2024

Videonávody pre podnikateľov

Vo Firmárni pravidelne vyrábame nové a nové videonávody, ktoré podnikateľom pomáhajú pri spravovaní svojich firiem online. Nahlásenie prevádzkarne, vyžiadanie výpisov online, podania na finančnú správu, rezervácia termínu na prepis auta a podobne. Pozrite si ich stručný prehľad.

7. nov, 2022
Videonávody pre podnikateľov - Firmáreň

Vo Firmárni pravidelne vyrábame nové a nové videonávody, ktoré podnikateľom pomáhajú pri spravovaní svojich firiem online. Nahlásenie prevádzkarne, vyžiadanie výpisov online, podania na finančnú správu, rezervácia termínu na prepis auta a podobne. Pozrite si ich stručný prehľad.

7. nov, 2022

Ako v eseročke ušetriť na odvodoch stovky eur

Prečítajte si, prečo môže konateľ eseročky platiť zdravotné odvody menšie ako zamestnanec alebo živnostník a mať pri tom rovnakú zdravotnú starostlivosť ako ostatní. A podelíme sa aj o rady, ako za minimum odvodov do Sociálnej poisťovne dostávať skoro to isté, čo majú ostatní za takmer 200 eur mesačne.

8. sep, 2023
Ušetrené peniaze

Prečítajte si, prečo môže konateľ eseročky platiť zdravotné odvody menšie ako zamestnanec alebo živnostník a mať pri tom rovnakú zdravotnú starostlivosť ako ostatní. A podelíme sa aj o rady, ako za minimum odvodov do Sociálnej poisťovne dostávať skoro to isté, čo majú ostatní za takmer 200 eur mesačne.

8. sep, 2023

Ako je to s novými občianskymi preukazmi?

Začiatkom decembra 2022 začalo ministerstvo vnútra vydávať nové biometrické občianske preukazy. V čipe sú odtlačky dvoch prstov a podoba tváre. Nové eID má množstvo bezpečnostných prvkov, bude ho možné použiť aj bezkontaktne, bez klasickej čítačky a požiadať oň bude možné iba osobne. V tomto článku sa dozviete, kto si musí vybaviť nový občiansky preukaz a do kedy.

11. dec, 2022
Novy obciansky preukaz eID

Začiatkom decembra 2022 začalo ministerstvo vnútra vydávať nové biometrické občianske preukazy. V čipe sú odtlačky dvoch prstov a podoba tváre. Nové eID má množstvo bezpečnostných prvkov, bude ho možné použiť aj bezkontaktne, bez klasickej čítačky a požiadať oň bude možné iba osobne. V tomto článku sa dozviete, kto si musí vybaviť nový občiansky preukaz a do kedy.

11. dec, 2022

Kvalitný webhosting a registrácia domény: 3 tipy na overených poskytovateľov

Webstránka je dnes pri podnikaní nevyhnutnosťou. Aj kvalitný webhosting a správne zvolená doména môžu pomôcť vášmu podnikaniu. V článku sme pre vás zhrnuli základné informácie o 3 spoľahlivých poskytovateľoch, ktorí zaručujú rýchle načítanie stránok a dostupnú zákaznícku podporu.

14. jún, 2021
kvalitný webhosting

Webstránka je dnes pri podnikaní nevyhnutnosťou. Aj kvalitný webhosting a správne zvolená doména môžu pomôcť vášmu podnikaniu. V článku sme pre vás zhrnuli základné informácie o 3 spoľahlivých poskytovateľoch, ktorí zaručujú rýchle načítanie stránok a dostupnú zákaznícku podporu.

14. jún, 2021